Dikey Geçiş Sınavı Rehberlik

Yazıcıya Gönder Mail Gönder



Dikey Geçiş Sınavı Nedir?


DGS, Önlisans mezunlarının katılabildiği 4 senelik örgün ya da açıköğretim lisans öğrenimine geçiş yapmak için her sene ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavdır. Dikey Geçiş Sınavında 60 sayısal ve 60 sözel olmak üzere toplam 120 soru bulunur. Sorular genelde mantığa yöneliktir LYS ile benzerlik göstermez logaritma ve trigonometri gibi zor konular bulunmaz. 

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.

Dikey Geçiş Sınavı’na giriş sayısında herhangi bir sınır yoktur.

Dikey Geçiş Sınavı’nı bir önceki yıl kazanmış olsanız bile sınava girebilirsiniz ancak Önlisans Başarı Puanı (ÖBP) normalde 0.60 ile çarpılarak puanınıza eklenecekken bu durumda 0.45 ile çarpılarak eklenir.

Sınav Ne zaman Yapılır, Nasıl Başvurulur?
2021 Dikey Geçiş Sınavı Temmuz 2021 tarihinde ÖSYM tarafından kılavuzda belirtilen sınav merkezlerinde yapılacaktır. 2019 Dikey Geçiş Sınavı’na başvurular Mayıs - Haziran 2018 tarihleri arasında ÖSYM internet sitesinden ve ya ÖSYM tarafından açıklanan başvuru merkezlerinden yapılacaktır..

DGS puanı nasıl hesaplanır, Kaç Yıl Geçerli?
DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ön lisans başarı puanlarının (ÖBP) belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilecektir. DGS Puanının hesaplanabilmesi için Sayısal ve Sözel testlerden en az 0,5 ham puanınızın olması gerekmektedir.

DGS puanları, sadece aynı yıl içinde yapılan yerleştirme işlemlerinde kullanılabilir.

Tercihler nasıl yapılacak?
Tercihler ÖSYM tarafından belirlenen takvime göre internet üzerinde yapılmaktadır. Her aday mezun olduğu ön lisans bölümüne göre tercih edebileceği lisans programlarından 30 tanesini internet üzerinden ÖSYMye bildirecektir.

İstediğim bölüme yerleştim, şimdi ne olacak?
Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir

 

Dersler Ders Süresi (Saat) Çıkan Soru Sayısı